Ο χειμώνας είναι η εποχή που κυριαρχούν οι αναπνευστικές λοιμώξεις και οι ιώσεις. Φέτος, φαίνεται πως η εμφάνισή τους ήταν νωρίτερη και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, προκαλώντας ανησυχία για την αύξηση των ιώσεων και της εποχικής γρίπης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι και αλήθειες που περιβάλλουν αυτές τις ασθένειες. Στο σημερινό άρθρο, θα διερευνήσουμε την αλήθεια πίσω από αυτούς τους μύθους και θα παρουσιάσουμε συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Ο καλός ύπνος και η σωστή διατροφή κρατούν μακριά τις ιώσεις
Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η σωστή διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του οργανισμού. Επίσης, ο καλός ύπνος έχει σημαντική συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου εκλύονται ορμόνες που ενισχύουν τη λειτουργία του.
Οι κανόνες υγιεινής προφυλάσσουν από τους ιούς
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής αποτελεί το Α και το Ω για την προστασία του οργανισμού από τους ιούς. Ένας απλός κανόνας είναι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, καθώς τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα μέσω των χεριών. Επιπλέον, αποφεύγουμε τον συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους, καθώς οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν πιο εύκολα σε αυτά τα περιβάλλοντα.
Η ίωση αντιμετωπίζεται με αντιβίωση
Ένας από τους μύθους που περιβάλλουν τις ιώσεις είναι ότι αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβίωση. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς που προκαλούν τις ιώσεις, αλλά μόνο στα βακτήρια. Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικότητα στα βακτήρια, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα. Επομένως, η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού και μόνο όταν υπάρχει ανάγκη.
Οι μύθοι για την ανακούφιση του βήχα
Σχετικά με την ανακούφιση του βήχα, υπάρχουν κάποιοι μύθοι που πρέπει να διαψεύσουμε. Παλαιότερα, το αντιβηχικό σιρόπι ήταν δημοφιλές, αλλά σήμερα η χορήγησή του έχει διακοπεί λόγω των πιθανών παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει, ειδικά στην κωδεΐνη που περιέχει. Επιπλέον, η αυτοφαρμακία με αντιβηχικά σιρόπια μπορεί να καλύψει την πραγματική αιτία του βήχα, πράγμα που μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Οι μύθοι για την πρόκληση του κρυολογήματος
Πολλοί πιστεύουν ότι το κρύο, η ψύχρα και η υγρασία αυξάνουν την ευαισθησία του οργανισμού στο κρυολόγημα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Το κρυολόγημα μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους, όπου οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από τον έναν στον άλλον. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των ιών και την εκδήλωση του κρυολογήματος και της γρίπης.
Οι τρόποι μετάδοσης των ιώσεων
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 50-80% των ιώσεων μεταδίδονται μέσω αντικειμένων και επαφής με ασθενείς. Χερούλια πόρτας, χειραψίες, ακουστικά τηλεφώνων και άλλα αντικείμενα μπορούν να μεταφέρουν τους ιούς. Ο χρόνος μετάδοσης εξαρτάται από την ταυτότητα του ιού, μερικές φορές μπορεί να μεταδοθεί πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Πότε πρέπει να καλέσουμε το γιατρό μας
Συνήθως, δεν χρειάζεται να καλέσουμε αμέσως το γιατρό μόλις εμφανίσουμε τα συμπτώματα του κρυολόγηματος ή της γρίπης. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα χειροτερεύουν, διαρκούν για πολύ καιρό ή εμφανίζονται σημάδια επιπλοκών.
Πώς να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε άρρωστοι
Για να αισθανθούμε καλύτερα όταν είμαστε άρρωστοι, υπάρχουν μερικά βασικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε. Είναι σημαντικό να πίνουμε πολλά υγρά, να ξεκουραζόμαστε και να χρησιμοποιούμε έναν υγραντήρα για να διατηρούμε το περιβάλλον μας ενυδατωμένο.
Συμβουλές για πρόληψη απέναντι στις ιώσεις
Για να προλάβουμε τις ιώσεις, πρέπει να λάβουμε μερικές συμβουλές πρόληψης. Αποφεύγουμε τις χειραψίες και τις επαφές με άτομα που πάσχουν από γρίπη ή κρυολόγημα. Επίσης, πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να μιλάμε στο τηλέφωνο με το στόμα κολλημένο στο ακουστικό. Επίσης, αερίζουμε τους κλειστούς χώρους για να μειώσουμε την παρουσία ιών.
Ο ρόλος της γυμναστικής και της διατροφής
Μια άλλη σημαντική συμβουλή για την πρόληψη των ιώσεων είναι η γυμναστική. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, οι άνθρωποι που περπατούν καθημερινά έχουν κατά 25% λιγότερα κρυολογήματα από ό,τι οι άνθρωποι που έκαναν καθιστική ζωή. Επίσης, πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, καθώς αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπεράσματα
Οι χειμωνιάτικες ιώσεις και η εποχική γρίπη είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Με την τήρηση κανόνων υγιεινής, την υγιεινή διατροφή, τον καλό ύπνο και την άσκηση, μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προστατευθούμε από αυτές τις ασθένειες. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας σε περιπτώσεις σοβαρούς επιπλοκών ή μεγάλης διάρκειας των συμπτωμάτων. Με τη σωστή πρόληψη και φροντίδα, μπορούμε να περάσουμε τον χειμώνα χωρίς ασθένειες και ενοχλήσεις.