Φόλες και πρόληψη
Είναι κάτι που το ζουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων: Βγαίνουν βόλτα με το σκύλο και ανακαλύπτει πεταμένο στο δρόμο ένα κομμάτι φαγητού και απλά πρέπει να το μυρίσει και πολλές φορές να προσπαθήσει να το φάει. Έχει επίσης παρατηρηθεί πως πολλοί επίδοξοι διαρρήκτες ρίχνουν φόλες ή φαγητό με υπνωτικά στις αυλές των σπιτιών προκειμένου να κάνουν κακό στον σκύλο-φύλακα.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι πολύ συνηθισμένο σε πεζοδρόμια, δρόμους και πάρκα να βρίσκετε πεταμένα σκουπίδια και υπολείμματα φαγητών, και ακόμα χειρότερα φόλες.
Όμως η λάθος συμπεριφορά ξεκινάει από τη βόλτα και όταν αφήνεται ανεξέλεγκτη, επεκτείνεται στο να τρώει ο σκύλος από χέρια ξένων κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Πώς θα σιγουρευτείτε, όμως, ότι ο σκύλος σας δεν θα προσπαθεί κάθε φορά που βγαίνετε βόλτα να αρπάξει ότι βρει στο δρόμο σαν να ήταν ξεχωριστή λιχουδιά και να εξαρτιόταν η ζωή του από αυτό;
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι ότι με το που εντοπίζει ο σκύλος μας κάτι που θέλει να μυρίσει/φάει οπωσδήποτε, τον τραβάμε απότομα με το λουρί. Είναι μία αντίδραση που έρχεται αυθόρμητα, ωστόσο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Στέλνει το μήνυμα στο σκύλο σας ότι αυτό είναι «απαγορευμένος καρπός» και από απλό ενδιαφέρον αποκτά εμμονή με το να το φάει. Για αυτό αν το έχετε κάνει κι εσείς, θα έχετε διαπιστώσει ότι αμέσως μετά το δικό σου τράβηγμα έρχεται το δικό του με τη διπλάσια ένταση.
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν: μην απομακρύνετε το σκύλο σας από τον «πειρασμό», ούτε τον «πειρασμό» από το σκύλο. Ο στόχος σας είναι να το βλέπει και να μπορεί να περάσει από δίπλα του χωρίς να θέλει να το φάει.
Προσπαθήστε να του μάθετε και από το σπίτι την εντολή «άστο», χρησιμοποιώντας το μπολ του φαγητού του και λιχουδιές για να είστε προετοιμασμένοι. Να του το λέτε με ήρεμη και σταθερή φωνή για να τον βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοέλεγχο στη θέα του φαγητού.
Στη βόλτα, περπατήστε κανονικά, έως και αργά για να έχετε το χρόνο να ελέγξετε το χώρο και την αντίδρασή σας αν εντοπίσετε πράγματα που μπορεί να φάει.
Σταματήστε το σκύλο σας πριν φτάσει στο φαγητό, χωρίς να τον τραβήξετε. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν θα τον αφήσετε να το πάρει.
Επόμενο βήμα είναι να του τραβήξετε την προσοχή από αυτό που θέλει να φάει, αναγκάζοντάς τον να σας κοιτάξει. Μόλις σταματήσει να το κοιτάει πείτε του «άστο» και επιβραβεύστε τον με μία λιχουδιά ή ένα άγγιγμα.
Τις λιχουδιές ή ένα παιχνίδι θα τις χρειαστείτε και σε περίπτωση που έχει προλάβει να αρπάξει στο στόμα του κάτι που δεν πρέπει. Για να του το πάρετε θα πρέπει να τον επιβραβεύσετε με κάτι άλλο, ώστε να σιγουρευτείτε ότι την επόμενη φορά θα θέλει να το αφήσει γιατί θα περιμένει τη λιχουδιά του.
Τέλος, να θυμάστε ότι πάντα χρειάζεται πρόληψη από την μεριά σας. Ένας σκύλος-φύλακας δεν είναι αρκετός για προστασία αλλά ο καλύτερος συνδυασμός επέρχεται όταν ο χώρος σας προστατεύεται από ένα σύστημα συναγερμού.
Σε γενικές γραμμές αποφύγετε, αν μπορείτε, μέρη χωρίς φως όπου δεν μπορείτε να δείτε τι υπάρχει κάτω, μάθετε στο σκύλο σας να περπατάει δίπλα σας και να μην απομακρύνεται μόνος του και να προσέχετε πάνω από όλα όταν κυκλοφορείτε σε μέρη όπου στο παρελθόν είχαν πετάξει φόλες.