Η σύνδεση του συστήματος συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων είναι απαραίτητη και γίνεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής. Έτσι δίνεται η δυνατότητα πολλαπλής ενημέρωσης όπως π.χ. η ειδοποίηση προσώπων, παραπάνω του ενός, για κάθε μεμονωμένο συμβάν ή συμβάντα.
PSTN
Ένας τρόπος επικοινωνίας είναι ή σύνδεση του συστήματος συναγερμού στο Κέντρο Λήψης Σημάτων μέσω σταθερής τηλεφωνικής γραμμής, συγκεκριμένα της μονάδος PSTN (Public Switched Telephone Network), κάτι που οι περισσότεροι χώροι διαθέτουν τις τελευταίες δεκαετίες.
GSM
Τα τελευταία χρόνια όμως αναπτύχθηκε ένας άλλος πολύ πιο αποτελεσματικός και ολοκληρωμένος τρόπος επικοινωνίας. Ο λόγος για το GSM (Global System for Mobile communications). Συγκεκριμένα, δεν απαιτείται σύνδεση μέσω τηλεφωνικού καλωδίου αφού χρησιμοποιείται η κινητή τηλεφωνία για τη σύνδεση της μονάδας GSM με το συναγερμό. Για να λειτουργήσει η συσκευή GSM τοποθετούμε μια κάρτα SIM.
PSTN vs GSM
Ο σκοπός των τεχνολογιών PSTN και GSM είναι να συνδέουν το σύστημα συναγερμού με το κέντρο λήψης σημάτων. Έτσι και οι δύο τεχνολογίες θεωρούνται εξίσου αποτελεσματικές, αφού μας ειδοποιούν ανά πάσα στιγμή για όποια συμβάντα επιθυμούμε, ακόμα και εάν βρισκόμαστε μακριά από το χώρο μας. Με άλλα λόγια η σύνδεση με το Κέντρο Λήψης Σημάτων ολοκληρώνει το σκοπό που έχει η ύπαρξη του συστήματος συναγερμού. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίζεται η απόλυτη και αδιάκοπη επικοινωνία μεταξύ τους.
Ας δούμε τι σημαίνει αυτό:
Το PSTN γενικά είναι φθηνότερη ως συσκευή σε σχέση με το GSM , έχει χρέωση κλήσης σταθερής τηλεφωνίας και λόγω του ότι είναι ενσύρματο, δεν χάνεται εύκολα το σήμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι οι διαρρήκτες γνωρίζουν ακριβώς πως λειτουργούν αυτές οι συσκευές. Επομένως εάν κοπεί η τηλεφωνική γραμμή, το σύστημα συναγερμού δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει κλήση ώστε το Κέντρο Λήψης Σημάτων να λάβει τα σήματα.
Πλεονεκτήματα:
1) Φθηνό κόστος συσκευής,
2) Φθηνό κόστος κλήσης
Μειονεκτήματα:
1) Ενσύρματη επικοινωνία
2) Κίνδυνος δολιοφθοράς με απώλεια επικοινωνίας.
Το GSM από την άλλη τοποθετείται πανεύκολα και προσφέρει άμεση λύση σε χώρους όπου η σταθερή τηλεφωνική γραμμή δεν είναι διαθέσιμη, γλιτώνοντας έτσι το κόστος εγκατάστασης των καλωδίων, όπως και την αναμονή της ενεργοποίησης της. Διασφαλίζει τη διαρκή και απόλυτη επικοινωνία με το Κέντρο Λήψης Σημάτων επειδή η επικοινωνία πραγματοποιείται ασύρματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία κάρτα SIM.
Πλεονεκτήματα:
1) Φθηνό κόστος εγκατάστασης
2) Φθηνό μηνιαίο κόστος
3) Διασφαλίζει την επικοινωνία εκμηδενίζοντας κάθε κίνδυνο δολιοφθοράς
4) Άμεση σύνδεση
5)Εγκαθίσταται άμεσα και εύκολα
Μειονεκτήματα:
1) Δεν εγκαθίσταται σε σημεία χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας
Γενικά η συνύπαρξη του GSM και του PSTN στο ίδιο σύστημα συναγερμού, είναι να θέσει να εξαλείψει συνδυαστικά τις επιμέρους αδυναμίες. Πρέπει, λοιπόν να μην ξεχνάμε για ακόμα μια φορά πως η πρόληψη είναι το παν. Όπως προείπαμε, ο ρόλος του συστήματος συναγερμού, ολοκληρώνεται μέσω της επικοινωνίας του με το Κέντρο Λήψης Σημάτων, αλλά η επικοινωνία αυτή καθαυτή πρέπει να θωρακιστεί και να διασφαλιστεί.
Το GSM, ως νεότερη τεχνολογία, υπερισχύει του PSTN για τους λόγους που προαναφέραμε.
Γι’ αυτό θεωρούμε την εγκατάστασή του εξίσου απαραίτητη.
Έχουμε τη λύση.
Επικοινωνήστε σήμερα με την SSC στο 22960-64400, 80011707070
Ετικέτες: GSM, PSTN, ασφαλής επικοινωνία