Μια άδεια εγκατάσταση ή ένα κτίριο εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργίας έχει τις ίδιες ανάγκες προστασίας. Ειδικά μετά τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID 19, οι παροδικά άδειες εγκαταστάσεις πολλαπλασιάστηκαν. Οι βασικές αρχές όμως προστασίας των άδειων εγκαταστάσεων παραμένουν ίδιες.
Του Αριστοτέλη Λυμπερόπουλου
Άδειοι συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, γραφεία χωρίς προσωπικό, ξενοδοχεία χωρίς υπαλλήλους και επισκέπτες, εμπορικοί χώροι χωρίς πελάτες και προσωπικό, εκπαιδευτικές δομές χωρίς μαθητές, αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς αθλούμενους, κέντρα διασκέδασης εκτός λειτουργίας και πολλοί άλλοι χώροι που έσφυζαν καθημερινά από ζωή σε συνθήκες κανονικότητας και βρέθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας χωρίς την παρουσία κόσμου, δημιούργησαν μεταξύ άλλων και νέες προκλήσεις για την ασφάλεια.
Με την έλευση της πανδημίας του COVID-19 και την εντυπωσιακή ανατροπή της μέχρι τότε κανονικότητας μας, όλα τα κράτη, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις έδωσαν τεράστια έμφαση στην προστασία της υγείας των πολιτών και των εργαζομένων τους. Βασικό στοιχείο αυτής της πολιτικής ήταν η ελαχιστοποίηση των ανθρώπινων επαφών. Για το λόγο αυτό, μειώθηκαν στο ελάχιστο τα ταξίδια, ακυρώθηκαν εκδηλώσεις (ειδικά σε κλειστούς χώρους) και δόθηκε τεράστια έμφαση στη τηλεργασία. Κορυφαίες εταιρείες ανά τον κόσμο από όλες τις κάθετες αγορές προσέδωσαν μια σχεδόν υποχρεωτική χροιά στην εφαρμογή της τηλεργασίας.
Γενικότερα, η παγκόσμια υγειονομική κρίση επαναπροσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό και τον κλάδο της φυσικής ασφάλειας και της προστασίας υποδομών και περιουσιών τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ιδιωτικό – προσωπικό περιβάλλον. Όλοι οι οργανισμοί αναζήτησαν τρόπους προκειμένου να πετύχουν τους περισσότερους εφικτούς ελέγχους με στόχο την προστασία τους από πιθανή διασπορά του ιού μέσα στις εγκαταστάσεις τους. Μεταξύ άλλων, ενισχύθηκαν και οι διαδικασίες ελέγχου πρόσβασης με την τοποθέτηση συστημάτων που συνδυάζουν λειτουργίες ταυτοποιήσης προσώπων, με έλεγχο θερμοκρασίας και αναγνώρισης για το αν ο ελεγχόμενος φοράει μάσκα ή όχι.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων που βιώσαμε και σε κάποιο βαθμό συνεχίζουμε να ζούμε, ήταν μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι πολλά κτίρια που κάποτε ήταν γεμάτα από κόσμο, τώρα στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν ή είναι εντελώς άδεια, με αποτέλεσμα να αναδύονται σημαντικοί κίνδυνοι και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τους. Είναι προφανές άλλωστε, ότι εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν, είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με την περίοδο κανονικότητας και ειδικά σε μια φάση υγειονομικής κρίσης όπου κάποιοι την βλέπουν σαν ευκαιρία εκδήλωσης παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών.
Οι ιδιοκτήτες και υπεύθυνοι διαχείρισης αυτών των εγκαταστάσεων, ήταν φυσικό να στραφούν για ακόμα μια φορά στους επαγγελματίες της ασφάλειας – είτε στα στελέχη των in-house τμημάτων τους, είτε σε ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφάλειας – προκειμένου να διασφαλίσουν το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των χώρων που έχουν υπό την εποπτεία τους. Οι επαγγελματίες λοιπόν που ασχολούνται με την ασφάλεια κλήθηκαν να μελετήσουν και να εφαρμόσουν σχέδια για την προστασία κτιριακών εγκαταστάσεων που ήταν εκτός λειτουργίας τα οποία όμως ισχύουν πάντα για τις άδειες εγκαταστάσεις όχι μόνο τώρα, αλλά σε κάθε περίσταση.
Η προστασία ενός άδειου κτιρίου εμπεριέχει λοιπόν κάποια βασικές αρχές στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προσοχή. Πρώτα από όλα, όπως και σε κάθε άλλη εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει μια όσο το πιο δυνατόν ολοκληρωμένη εκτίμηση των ενδεχόμενων απειλών.
Ανάλυση Απειλών
Διάρρηξη και παρείσφρηση: Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε μια άδεια εγκατάσταση, είναι προφανώς η παράνομη είσοδος ατόμων που σκοπό έχουν την υφαρπαγή εξοπλισμού και υλικών. Επιπρόσθετα δημιουργούνται κίνδυνοι όχι μόνο για τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά και για στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας ή εταιρικά δεδομένα του οργανισμού (όπως αρχεία με συμφωνίες πελατών, σχέδια προϊόντων κ.λ.π) τα οποία θα βρίσκονται στη διάθεση των διαρρηκτών με καταστροφικές επιπτώσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Εσωτερικές απειλές: Πολλές φορές η προσπάθεια των οργανισμών για να μειώσουν τις ζημιές τους απέναντι σε μια νέα κατάσταση, οδηγεί σε μείωση προσωπικού, είτε με τη μορφή μόνιμων απολύσεων, είτε με τη μορφή προσωρινής διακοπής των συμβάσεων εργασίας, είτε ακόμα και με τη μορφή αποσπάσεων σε άλλες θέσεις εργασίας. Οι ενέργειες αυτές είναι λογικό να προκαλούν δυσαρέσκεια σε όσους πλήττονται, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να γεννιούνται αρνητικές σκέψεις, ακόμα και για αντεκδίκηση. Ένα άδειο κτίριο το οποίο και γνωρίζουν καλά όσοι εργάζονταν σε αυτό, είναι μια πιθανότητεα να αποτελέσει πεδίο δράσης και εκδήλωσης τέτοιων προθέσεων. Θα πρέπει λοιπόν οι οργανισμοί να συμπεριλαμβάνουν στον σχεδιασμό τους και τρόπους προστασίας από εσωτερικές απειλές από όσους δηλαδή εσωτερικά του οργανισμού επιδιώκουν εκούσια ή και ακούσια πρόκληση ζημιών για διάφορους λόγους.
Βανδαλισμοί και ζημιές κτιρίων: Οι έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που κάποιες φορές οδηγούν σε επεισόδιά και ταραχές, αλλά φυσικά και άλλες κακόβουλες ενέργειες που οδηγούν σε βανδαλισμούς των κτιρίων και φθορών των υποδομών τους, βρίσκονται πολύ συχνά στην ατζέντα των απειλών των άδειων κτιρίων και θα πρέπει να απασχολούν τους υπεύθυνους ασφάλειας αυτών.
Προβλήματα υποδομής: Διακοπές παροχής ρεύματος, θραύση σωλήνων από ψύχος και διαρροή υδάτων και άλλες φυσικές ή τεχνικές καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε πληροφοριακές και άλλες τεχνολογικές υποδομές όμως server, υπολογιστές ή άλλο εξοπλισμό στο εσωτερικό του κτιρίου. Σε ένα άδειο κτίριο είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπισθούν έγκαιρα αυτά τα προβλήματα και οι συνέπειες μερικές φορές είναι πολύ ζημιογόνες.
Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων: Για όσους από το προσωπικό, εργάζονται σε συνθήκες φυσικής εργασίας θα πρέπει πάντα να δίνεται ιδιαίτερη προτεραιότητα στην υγεία και στην ασφάλεια τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στις εγκαταστάσεις του εργασιακού χώρου. Θα πρέπει τόσο να ακολουθούνται οι εκάστοτε κρατικές οδηγίες για περιόδους όπως αυτή των μέτρων διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά παράλληλα να υπάρχουν όλοι οι κανόνες που διασφαλίζουν την προστασία τους, είτε από κάποιο ατύχημα είτε από κάποια εξωγενή εγκληματική ενέργεια. Μπορεί δηλαδή κάποιος να κλεισθεί μέσα σε έναν ανελκυστήρα και να είναι δύσκολο σε ένα άδειο κτίριο να ειδοποιήσει τους αρμόδιους για τον απεγκλωβισμό του, αλλά μπορεί επίσης να βρεθεί απέναντι σε κάποιους που θέλουν να διεισδύσουν παράνομα μέσα στο κτίριο. Αυτοί είναι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων που θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος ασφάλειας για ένα άδειο κτίριο.
Επικίνδυνα αντικείμενα: Όσο και αν φαίνεται παράξενο σε ένα άδειο κτίριο τα αντικείμενα που έχουν μείνει μπορεί να αποτελέσουν πηγή σημαντικών κινδύνων. Είτε πρόκειται για ένα πακέτο άγνωστης προέλευσης, είτε για ένα αποτσίγαρο ριγμένο σε ένα κάδο απορριμμάτων, αυτά τα αντικείμενα μπορούν να γίνουν σοβαρές απειλές για ένα κτίριο.
Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των δυνητικών απειλών, οι επαγγελματίες της ασφαλείας δεν χρειάζεται να εφεύρουν πάλι τον τροχό, αλλά να προβούν σε μελέτες ασφάλειας, να εντοπίσουν τα ευάλωτα σημεία, να θέσουν πολιτικές, να εφαρμόσουν διαδικασίες και να αξιοποιήσουν ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την εκδήλωση των παραπάνω κινδύνων και να καλύψουν τα όποια κενά ασφάλειας υπάρχουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Ξεκινώντας με τον εντοπισμό των πιθανών ελλείψεων στην ασφάλειας της εξωτερικής περιμέτρου, συνεχίζοντας με τους ελέγχους στα σημεία πρόσβασης και τη διαχείριση των εσωτερικών χώρων, μπορούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου όταν αυτό είναι άδειο ή υπολειτουργεί.
Ξεκινάμε πάντα από την παράμετρο
Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση φυσικής ασφάλειας, πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνει υπόψη κάθε τμήμα της εγκατάστασης, ξεκινώντας από την εξωτερική περίμετρο και φθάνοντας μέχρι και τον εσωτερικό χώρο των γραφείων και των άλλων χρήσεων. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει πάντα και για χώρους που κάποιες φορές αμελούμε να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, όπως για παράδειγμα τους χώρους στάθμευσης οχημάτων είτε αυτοί είναι αποκλειστικής χρήσης του οργανισμού, είτε είναι κοινόχρηστες με άλλες παρακείμενες επιχειρήσεις. Σε πολλές εγκαταστάσεις είναι πιθανόν να υπάρχει εξωτερικό φυλάκιο, το οποίο όμως δεν έχει πάντα τη δυνατότητα να επιτηρεί όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα, ένα εξωτερικό ή υπόγειο πάρκινγκ. Είναι λοιπόν πιθανόν το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητες παραβίασης στο χώρο μιας άδειας εγκατάστασης από το πάρκινγκ μέσω μιας τρύπας στην περίφραξη ή μιας αφύλακτης όδευσης.
Στην προσπάθεια θωράκισης της εξωτερικής περιμέτρου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα φυσικά, μηχανικά και ηλεκτρονικά μέσα. Οι μεταλλικές συρόμενες θύρες με χρήση μπαρών που ανοιγοκλείνουν, αλλά και ειδικές «μπαριέρες» που αναδύονται από το έδαφος και εμποδίζουν την απρόσκοπτη κίνηση μη ελεγχόμενων οχημάτων, αποτελούν ορισμένα από τα βασικά και στοιχειώδη μέσα για τη διαφύλαξη της περιμέτρου. Η εγκατάσταση περίφραξης, σε όλο το μήκος του οικοπέδου αποτελεί μια εκ των ουκ άνευ ενέργεια που θα πρέπει να γίνεται σε όλες τις οργανωμένες εγκαταστάσεις.
Όμως δε φτάνουν μόνο τα φυσικά μέσα προστασίας, ειδικά σε εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται. Ευτυχώς, η τεχνολογία σήμερα προσφέρει όλα εκείνα τα ηλεκτρονικά μέσα για ακόμα αποτελεσματικότερη προστασία μιας περιμέτρου. Η χρήση σύγχρονων καμερών βίντεο-επιτήρησης είναι μια προσιτή πλέον λύση με μεγάλες όμως δυνατότητες, ειδικά αν συνδυαστεί με τεχνολογίες video analytics και ανίχνευσης κίνησης. Η χρήση ενός συστήματος βίντεο-επιτήρησης σε συνδυασμό με αισθητήρες κίνησης, θα δώσει τη δυνατότητα για έγκαιρη ενημέρωση για οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό πριν ακόμα εκδηλωθεί. Βασική προϋπόθεση όμως για να επιτευχθεί αυτό, είναι να υπάρχει μια αξιόπιστη μελέτη και μια αποτελεσματική τοποθέτηση, ώστε οι κάμερες να είναι τοποθετημένες στα σωστά σημεία και φυσικά να υπάρχει η πρόβλεψη για αδιάλειπτη σύνδεση του συστήματος ασφάλειας με έναν κεντρικό σταθμό ελέγχου. Η ίδια προσέγγιση θα πρέπει να ακολουθείται και στο σχεδιασμό και εγκατάσταση των συστημάτων συναγερμού τα οποία και αυτά αποτελούν και ένα πολύτιμο εργαλείο. Απαιτείται λοιπόν η τοποθέτηση ειδικών ανιχνευτών αποτροπής παραβιάσεων για εξωτερική χρήση σε νευραλγικά σημεία και συνεργασία με το σύστημα επιτήρησης ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση και γρήγορη ενημέρωση των υπευθύνων.
Θα πρέπει επίσης να συνυπάρχουν όλες οι εναλλακτικές επιλογές μετάδοσης εικόνων και σημάτων συναγερμού αξιοποιώντας όχι μόνο ενσύρματο δίκτυο και σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις, αλλά και δυνατότητες ασύρματης μετάδοσης μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ειδικά αν πρόκειται για απομακρυσμένες εγκαταστάσεις. Μιλάμε δηλαδή για μια υβριδική πλατφόρμα που θα εξασφαλίζει ότι τα απαραίτητα δεδομένα για την ασφάλεια θα μεταδίδονται έγκαιρα και αξιόπιστα εκεί που πρέπει. Σε αυτή τη περίπτωση η έλευση και χρήση της τεχνολογίας 5g θα δημιουργήσει νέες και μεγαλύτερες ευκαιρίες βέλτιστής αξιοποίησης των ηλεκτρονικών μέσων ασφάλειας.
Τέλος, σε ότι αφορά την εξωτερική περίμετρο πολύ μεγάλη σημασία έχει η ύπαρξη κατάλληλου και δυνατού φωτισμού. Μια κακοφωτισμένη εγκατάσταση αποτελεί πάντα “πόλο έλξης” για παραβατικές ενέργειες σε αντίθεση με μια που διαθέτει δυνατό και έντονο φωτισμό ο οποίος πάντα λειτουργεί αποτρεπτικά.
Έλεγχος σημείων πρόσβασης
Τα σημεία πρόσβασης μιας άδειας εγκατάστασης, αποτελούν το πιο σημαντικό επίπεδο για την ασφάλεια της. Η έλλειψη προσωπικού που εργάζεται στο χώρο και γενικότερα η μειωμένη κίνηση ανθρώπων δημιουργούν ευκαιρίες για τους επίδοξους εισβολείς. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο μέσο διασφάλισης από τις εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, περιορίζοντας την πρόσβαση σε ειδικούς χώρους, όπως αποθήκες προϊόντων, ή άλλες κρίσιμες υποδομές όπως τα data centers.
Για να είναι αποτελεσματικά θα πρέπει όμως τα συστήματα ελέγχου που επιλέγονται να είναι πιστοποιημένα ώστε να αποτρέπουν πιθανές προσπάθειες παραβίασης τους, όπως παραδείγματος χάρη την αφαίρεση των συσκευών ανάγνωσης από τα σημεία που είναι τοποθετημένα, την ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας τους ή ακόμα και την πρόκληση φθοράς από απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες (αναφερόμενοι σε συσκευές που θα τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρο). Με την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού οι υπεύθυνοι θα μπορούν να ειδοποιηθούν αμέσως όταν για κάποιο λόγο γίνει προσπάθεια παραβίασης ενός συστήματος με τη χρήση κάποιας μη εξουσιοδοτημένης κάρτας.
Το σύστημα ελέγχου πρόσβασης μπορεί να φανεί πολύ αποτελεσματικό και στην προστασία εσωτερικών απειλών, δηλαδή σε απειλές που προέρχονται από, νυν ή και πρώην υπάλληλους, εργολάβους ή εξωτερικούς συνεργάτες που θέλουν να προκαλέσουν βλάβη στην επιχείρησή. Διάφορες έρευνες καταδεικνύουν ότι σήμερα και μετά τις τόσο έντονες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και λόγω της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να προκύψουν απειλές και εκ των έσω είτε εκούσια είτε ακούσια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσίασε η IBM, οι εσωτερικές απειλές αντιπροσωπεύουν το 60% των παραβιάσεων δεδομένων με μέσο ετήσιο κόστος 8,76 εκατομμύρια δολάρια. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης στους φυσικούς χώρους μπορούν να αξιοποιηθούν για την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ή διαχείρισης συνωστισμού κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους οργανισμούς που επαναλειτουργούν τις εγκαταστάσεις τους μετά την περίοδο της τηλεργασίας, αλλά υπό διάφορες συνθήκες όπως την επίδειξη τεστ ή πιστοποιητικού εμβολιασμού και επιθυμούν να έχουν εγκατεστημένο ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της ροής προσωπικού και των επισκεπτών.
Επιτήρηση εσωτερικού χώρου
Ο εσωτερικός χώρος αποτελεί το τελικό στάδιο στο σχέδιο προστασίας μιας εγκατάστασης όταν αυτή είναι σε κατάσταση μη λειτουργίας. Είναι καταρχάς πολύ σημαντικό στον εσωτερικό χώρο όπου μπορεί να βρίσκονται ελάχιστοι ή καθόλου εργαζόμενοι, αυτοί να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Η αίσθηση της ασφάλειας επιτυγχάνεται με την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων ασφάλειας και τη συχνή παρακολούθηση της βέλτιστης εφαρμογής και λειτουργίας τους. Όπως και στους εξωτερικούς χώρους, έτσι και στους εσωτερικούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, όπως οι κάμερες αλλά και συστήματα συναγερμού, προκειμένου να υπάρχει συνεχής έλεγχος της κατάστασης. Επιπρόσθετα όμως, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα και συστήματα πυρανίχνευσης (τα οποία ούτως ή άλλως είναι σχεδόν υποχρεωτικά στις περισσότερες των περιπτώσεων) καθώς και συστήματα ελέγχου περιβαλλοντολογικών συνθηκών για την ανίχνευση διαρροών, ελέγχου ύπαρξης αυξημένης υγρασίας, καθώς και επιτήρησης της τροφοδοσίας. Επίσης σε ακόμα πιο ειδικές εφαρμογές όπως στην περίπτωση αποθηκών με ψυκτικούς θαλάμους μπορεί να υπάρχουν εφαρμογές επιτήρησης της θερμοκρασίας. Οποιαδήποτε ανωμαλία σε μια από τις παραπάνω συνθήκες μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο κόστος για τον οργανισμό. Παραδείγματος χάρη σε μια φαρμακαποθήκη, μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος μπορεί να προκαλέσει την απώλεια θερμοκρασίας μέσα στους ψυκτικούς θαλάμους και την τελική καταστροφή φαρμάκων πολύ μεγάλης αξίας.
Για το λόγο αυτό, ακόμα και σε εγκαταστάσεις μη πλήρους λειτουργίας, θα πρέπει να υπάρχουν εγκατεστημένα όλα εκείνα τα συστήματα που προσφέρουν έγκαιρη πληροφόρηση για οποιαδήποτε κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, είτε αυτή είναι μια παραβίαση του χώρου, είτε μιας βλάβης στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου που μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικές καταστροφές.
Συμπέρασμα
Ενώ φαίνεται ότι διανύουμε την τελική περίοδο των περιοριστικών μέτρων της υγειονομικής κρίσης, είναι ακόμα πάρα πολλές οι εγκαταστάσεις που είτε είναι ακόμα εντελώς άδειες, είτε υπολειτουργούν. Είναι λοιπόν, ακόμα και τώρα απαραίτητο να αξιολογηθούν οι τρωτότητες που υπάρχουν και οι υπεύθυνοι να επενδύσουν σε λύσεις και συστήματα που θα αξιοποιούν με το βέλτιστο τρόπο τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τους διαθέσιμους ανθρώπινους πόρους προκειμένου να πετύχουν το βέλτιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας.
Τα βήματα είναι απλά: Πραγματοποίηση μελετών τρωτότητας, σχεδίων ασφάλειας, εφαρμογή διαδικασιών και μέσων που θα ελέγχονται στα τακτά χρονικά διαστήματα.
Η συγκεκριμένη περίοδο θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων αλλά και μια σαν ένα πρότυπο για μελλοντικές απαιτήσεις σε θέματα ασφάλειας σε περιόδους κρίσεων και όχι μόνο και ειδικά σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις.
Αναδημοσίευση από securitymanager.gr